PASSEN EN METEN in de ondergrond
Rekening houden met de ondergrond
- De toenemende ruimtevraag voor functies leidt tot intensiever gebruik van de bestaande kavel. We gaan de lucht en de grond in.
- Intensiever gebruik van kavels die tegelijkertijd bereikbaar moeten zijn, vraagt om ondergrondse verkeerssystemen zoals metro’s en ruimte voor parkeren.
- We staan aan de vooravond van een enorme energietransitie, waarin warmtenetten een plek moeten krijgen in de ondergrond en verzwaring van het elektriciteitsnet nodig is.
- Deze functies moeten een plek krijgen naast de wirwar aan kabels en leidingen die de afgelopen decennia ondergronds is aangelegd. Van een groot deel van deze leidingen is niet bekend waar ze liggen en/of ze nog in gebruik zijn.
- Grotere perioden van droogte in combinatie met heftige regenval vragen om waterberging in de stad. Omdat de bodem steeds belangrijker wordt, heeft het kabinet vorig jaar besloten dat ‘water en bodem’ sturend zijn bij keuzes over de inrichting van ons land. Om te zorgen dat dit daadwerkelijk gebeurt, is het van belang dat waterschappen voorin het proces betrokken zijn en sturen vooraf en niet alleen toetsend achteraf.
- Om hittestress tegen te gaan en om steden aantrekkelijker en natuur inclusiever te maken, is meer groen noodzakelijk. De omvang van het wortelstelsel van bomen is vergelijkbaar met de omvang van de kruin van de bomen. Zij hebben dus veel ruimte nodig om te voorkomen dat de wortels door leidingen heen boren.
- Er komst steeds meer aandacht voor natuurinclusie en bodemleven. Een groot deel van de soortenrijkdom bevindt zich in de bodem en heeft invloed op het leven boven de grond.

Regie op de ondergrond
Om de ondergrond mee te nemen in het ontwerp is het van belang om inzichtelijk te hebben wat zich in de ondergrond bevindt. Daar schort het nu aan, vertelt Marc Schopman van Sweco. Kabels en leidingen liggen doorgaans dicht onder de oppervlakte en dichtbij elkaar. De inpassing en verantwoordelijkheid van bestaande en nieuwe kabels en leidingen ligt bij de beheerder. Die geven niet altijd inzicht in wat er waar aanwezig is. Doordat er weinig overzicht is en regie ontbreekt, ontstaat er graafschade en lopen projecten vertraging op. Het is daarom van belang dat er regie wordt gepakt op de ondergrond, anders bestaat het risico op meer schade, bovenplanse stagnering van nieuwe ontwikkelingen en worden koppelkansen gemist.

Geo-data kunnen helpen bij regie

Samen aan de slag
Door elkaar scherp te houden op de noodzaak van het betrekken van de ondergrond, samen aan de slag te gaan en opgedane kennis en ervaringen te delen, kunnen we het ontwerpen en bouwen vanuit de doorsnede de komende jaren gezamenlijk gestalte geven.

