Walking Dinner 20 juli 2023 ‘Krap huishoudboekje’

Op 20 juli 2023 organiseerde Bouwend Haarlem het jaarlijkse Walking Dinner. Centraal stond de Haarlemse sociale woningmarkt en de huurder die daar een beroep op doet, met als groot vraagstuk: hoe houden we de woningen bereikbaar, betaalbaar en zorgen we voor kwalitatief goede en duurzame woningen? De middelen zijn schaars: de financiering is een uitdaging, bouwmaterialen zijn niet altijd voorradig en personeelstekorten zijn aan de orde van de dag. Hierdoor is het een grote uitdaging om duurzame woningen te realiseren en de bestaande voorraad leefbaar te houden. De woningcorporaties Elan, Pré Wonen en Ymere bezitten in Haarlem een kleine 21.000 woningen. Daar zullen er veel bij moeten worden gebouwd de komende jaren, en dat is hard nodig. Momenteel staat een zoekende gemiddeld acht jaar ingeschreven en geldt er een zoekduur van bijna vijf en een half jaar. We zullen gezamenlijk stappen moeten zetten om in deze tijden van oplopende wachttijden, stijgende bouwkosten en inflatie de woningproductie niet stil te laten vallen. Maar wie is precies de huurder die op zoek is naar een woning? En wie is die corporatie?

Huishoudboekje onzeker voor de langere termijn

De woningzoekende is natuurlijk niet te vangen in één omschrijving. Het is een gemêleerde groep van verschillende leeftijdsgroepen en (veranderende) financiële achtergronden. Uit onderzoek is gebleken dat er risico’s op de loer liggen. Huurders komen steeds moeilijker rond, 60% van de Nederlanders bevond zich in 2022 in een financieel kwetsbare situatie. De effecten bij Ymere zijn daarbij nog niet direct zichtbaar: de betaalachterstanden ligt op 0,89% en dat is historisch laag. Dit kan mede het geval zijn doordat er afgelopen jaar flink wat steun is geweest vanuit de corporaties en overheid: een eenmalige huurverlaging en een energieprijsplafond. 

Dat de rijksoverheid en corporaties inspringen voor de bestaanszekerheid van de huurder is een belangrijke ontwikkeling die ons moet doen nadenken over de toekomst. Energiearmoede is een voorbeeld van een risico waar we voor moeten oppassen en hoewel momenteel een aanzienlijk deel van de huurders betaald werk verricht moeten we dit in het oog houden om problemen vroegtijdig op te merken wanneer we in een economisch ander klimaat terechtkomen. Het is natuurlijk een stuk zekerder als eenieder op eigen kracht kan rondkomen. Maar stijgende kosten voor energie en huur, en voor zaken als vervoer, verzekeringen, boodschappen en verzorging maken het huishoudboekje onzeker voor de langere termijn. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *