Walking Dinner 18 mei 2022

Het Walking Dinner op 18 mei jl. was het eerste evenement van Bouwend Haarlem sinds Covid. We kwamen bijeen om het te hebben over Haarlem Oost. Een stadsdeel waar veel verandert. De ontwikkelingen die hier gaande zijn bevinden zich op een spanningsveld tussen de oorspronkelijke bewoners en de nieuwe inwoners.
 

‘Hoe maken we van Haarlem Oost een ongedeeld en gevarieerd stadsdeel?’

Het Walking Dinner vond plaats onder leiding van Coen Hofland werkzaam bij AM, ontwikkelende partij in Haarlem Oost, en Conny Valkhoff, gebiedsmanager bij de gemeente Haarlem. Zij introduceerden het vraagstuk: hoe maken wij een ongedeeld en gevarieerd stadsdeel? Een interessante vraag met vele facetten. Haarlem Oost krijgt er in vijf jaar tijd 3500 woningen bij. Ook liggen er opgaven voor het toevoegen van extra voorzieningen en het aanpakken van de openbare ruimte, zodat de huidige en nieuwe bewoners een volwaardig stadsdeel krijgen waarin prettig gewoond kan worden. Veel ruimtelijke vraagstukken komen samen, niet op alles is reeds een antwoord.

Allereerst kwam wethouder Floor Roduner aan het woord, hij ging in gesprek met Coen Hofland. De wethouder benadrukte het belang van het realiseren van woningen maar tegelijkertijd het belang van sociale samenhang: samen maken we de wijk. Uiteindelijk willen we een leefbare stad maken. De nieuwe coalitie zal dit verder vorm gaan geven.
De stadsarchitect, Willem Hein Schenk, benadrukte daarna het belang van het vertellen van verhalen: we moeten goed luisteren naar de verhalen tussen de stenen. Vaak zijn we bezig met het bouwen aan woningen, voorzieningen en openbare ruimte, maar juist de verhalen van personen die dagelijks in de wijk verblijven zijn zo belangrijk. Inwoners moeten structureel worden betrokken bij de ontwikkelingen in ‘hun’ stadsdeel en stad. Wij vormen als het ware met de inwoners van Haarlem, gemeente en marktpartijen een driehoek. Met deze driehoek kunnen wij integraal naar gebieds- en buurtontwikkeling kijken. Met de nadruk op communicatie, samenwerking en vertrouwen komen wij er achter wat nodig is en waar.

Persoonlijke verhalen en ervaringen werden gedeeld

Kortom, genoeg input voor de genodigden van het Walking Dinner om met elkaar in gesprek te gaan. Wij gingen voor korte tijd uiteen in kleine groepen. In deze groepen, met stakeholders van Haarlem Oost, werden verschillende persoonlijke verhalen en ervaringen gedeeld. Er kwam naar voren wat werd gemist (een gelegenheid om koffie te drinken als ontmoetingsplek bijvoorbeeld). En wat wordt ervaren als lichtpuntje: het Slachthuisterrein. In het maken van de buurt zien wij natuurlijk ook een rol voor onszelf. Dit kan bestaan uit initiatieven omtrent placemaking (bijvoorbeeld een concert van Lesley Rosbach zou goed in de smaak vallen), realiseren van wijkoverstijgende voorzieningen en het reserveren van ruimte voor buurtgerichte maatschappelijke doeleinden. Uiteindelijk komt het neer op het maken van keuzes en het vinden van een balans voor alle partijen.
 
Tot slot las Kirsten Hannema een verhaal voor uit haar bundel over Haarlem Oost. Zij is de buurt ingegaan en heeft verhalen verzameld van de huidige bewoners van Haarlem Oost en illustreert door het vertellen van deze verhalen de noodzaak van het behouden van een sociaal netwerk, het belang van kansen voor jongeren en het creëren van ontmoetingsplekken. 

Wij sloten al napratend af tijdens een Indonesische buffet. We zijn wijzer van elkaar geworden, en we hebben zin om voor en met de inwoners van Haarlem Oost aan de slag te gaan. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *